Hvad er ADSL bredbånd?

4 år siden

Hvad er ADSL bredbånd?

Bliv klogere på ADSL bredbånd her!

ADSL bredbånd lyder sikkert som en by i Rusland for langt de fleste danskere; faktum er dog, at det er den mest almindelige form for forbindelse til internettet i Danmark! Rent teknisk står ADSL for ”Asymmetric Digital Subscriber Line”, og vi vil gerne gøre dig lidt klogere på denne forbindelsestype herunder.

Hvad betyder ”asymmetrisk” i ADSL?

Noget af det smarte ved ADSL bredbånd er netop den asymmetriske del af forbindelsen, der slet og ret gør, at du f.eks. kan modtage og sende data ved to forskellige hastigheder. Her ser man meget ofte, at den såkaldte download hastighed er meget høj, hvor upload hastigheden er noget langsommere. Dette vil du sikkert kende fra din nuværende bredbåndsforbindelse, der f.eks. kan være 100/10 mbit – altså 100 megabit/sekund for download og tilsvarende 10 for upload. Denne asymmetriske fordeling gør ADSL bredbånd perfekt til private, der sjældent uploader særlig meget, men derimod modtager meget data!

ADSL bredbåndsteknologi

Hele grundstenen i en ADSL bredbåndsforbindelse er netop den asymmetriske, digitale forsendelse og modtagelse, der løber over ét kabel. Denne teknologi var med til at erstatte den gamle ISDN forbindelse, og det gjorde det i sin tid muligt at surfe på nettet samtidig med, at man både kunne tale i telefon og faxe breve – ja, det er en lidt ældre teknologi, må man sige! Men netop dette er med til at forklare, hvorfor din ADSL forbindelse skal tilsluttes gennem dit telefonstik i stedet for et nyere ethernet-stik.

Som tidligere nævnt er ADSL bredbånd den mest udbredte form for forbindelse i Danmark, og dette er der flere grunde til. Først og fremmest spiller prisen en væsentlig rolle. ADSL bredbånd er typisk noget billigere end fibernet, fordi ADSL løber gennem nogle kobberkabler, der er ældre og lidt langsommere. Fibernet kræver helt nye kabler, hvorfor prisen også afspejler dette. Og netop de nye kabler fører os til den anden, store grund til ADSL bredbånds store udbredelse: Man kan ikke tilbyde fibernet i hele landet. ADSL bredbånd er tilgængelig alle de steder i landet, der har telefonkabler i forvejen, hvilket betyder, at man kan få ADSL bredbånd uanset hvor i landet, man måtte bo!

Sådan fungerer ADSL bredbånd

ADSL bredbånd, som ofte kendes som det ”almindelige bredbånd”, løber som tidligere nævnt over de almindelige telefonlinjer, og dette betyder, at du vil få din internetforbindelse gennem dit telefonstik. Til dit stik tilslutter du modemmet, der kommunikerer ved hjælp af telefonlinjerne og sørger for, at du kan få sendt data frem og tilbage. Til slut tilslutter du din computer, telefon, tablet eller andet elektronisk udstyr til dit modem – enten ved hjælp af et klassisk ethernet-kabel eller trådløst. Det er nemt, det er kendt, og det fungerer fantastisk!

I og med, at ADSL bredbånd fungerer ved hjælp af de gamle telefonlinjer, så er der desværre også nogle begrænsninger ved denne type af bredbånd. Her spiller afstanden mellem dig og centralen først og fremmest en rolle, da der kan opstå megen støj på de gamle linjer, hvilket har direkte indflydelse på din internethastighed. Internethastigheden bliver også tilsvarende ramt, hvis der er mange brugere på din ADSL bredbåndsforbindelse; jo flere brugere, desto mere bliver forbindelsen belastet. Her kan det være en god ide at undersøge, hvilken internethastighed din husstand har brug for ved at læse den anden artikel på vores hjemmeside ”Hvor hurtigt internet bør jeg have?”

Endeligt er det naturligvis givet, at en ADSL bredbåndsforbindelse er meget svær at flytte rundt på, hvorfor du f.eks. ikke kan få glæde af din gode forbindelse i toget, sommerhuset eller andre steder. Hvis du har brug for dette, så bør du i stedet se på vores artikler omkring ”mobilt bredbånd”, der er perfekt, hvis du søger efter mobilitet!

ADSL bredbånd har altså både fordele og ulemper, men der er dog ingen tvivl om, at dette vil være det bedste valg for klart de fleste husstande. Hvis du ikke har ekstraordinære krav til din hastighed, men blot har brug for en billig forbindelse, der leverer god hastighed, så er ADSL bredbånd garanteret et godt og billigt valg!

Her på hurtigtinternet.dk kan du indtaste dine behov og krav til din kommende internetforbindelse, hvorefter vores smarte søgemaskine automatisk fravælger de pakker, som du ikke er interesseret i. Dermed får du hurtigt, simpelt og effektivt et godt overblik over markedets billigste udbydere af bredbånd, som vil kunne levere netop det, du søger. Find derfor trygt din nye ADSL bredbåndsforbindelse her hos hurtigtinternet.dk!