Din guide til bedre trådløst internet

5 år siden

Din guide til bedre trådløst internet

Sådan kan du forbedre dit trådløse internet!

Fra alle sider bliver man opfordret til at købe en ny router, hvis det trådløse internet virker mere sløvt end en teenager – den kan give bedre ydelse, en længere rækkevidde og den nyeste sikkerhed. Dette er naturligvis ikke lutter løgne, men faktum er dog, at en ny router ikke altid vil kunne afhjælpe dit problem med sløvt, trådløst internet!

I vores moderne samfund er det utrolig vigtigt at have et trådløst netværk, der bare fungerer; vi bruger netværket til meget mere end bare e-mail og almindelig websurfing nu om dage! Den dag i dag er internettet en integreret del af vores hverdag, og der er nærmest ramaskrig i den lille familie, hvis det trådløse net ikke fungerer, som det skal. Der skal kunne kobles mange enheder på, vi skal alle kunne streame hver vores indhold, og vi har alle vores data som backup i skyen, hvis der skulle gå noget galt. Internettet skal fungere optimalt hele tiden, og derfor er det vigtigt, at du optimerer dit trådløse net – det er ikke noget, en ny router kan alene!

Et rent accesspoint er alfa og omega!

Hvis ovenstående sætning lyder som volapyk, så forstår vi dig godt: Internet og WiFi har mange betegnelser, som for de fleste lyder som en by i Rusland. Det er dog vigtigt, at du ved noget om accesspoints, hvis du vil have bedre trådløst internet i hjemmet – et rent accesspoint kan næsten gøre verden til et bedre sted!

Et accesspoint betyder slet og ret ”en enhed, der kan give dig trådløs adgang til internettet”. Dermed kan man sige, at din router hjemme i stuen er dit ”accesspoint” – den fordeler internettet fra dit modem og til en trådløs forbindelse til hele hjemmet. En anden betegnelse for accesspoints er ”basestationer”, og det er netop denne betegnelse, som rigtig mange leverandører bruger; det lyder mere lækkert, mere dansk!

Det er altid en fordel at dine basestationer/accespoints er så rene som muligt – og her mener vi naturligvis ikke, at de blot skal være støvet godt af! F.eks. gør mange den store fejl, at de sætter en ekstra router til den router, som deres bredbåndsudbyder har leveret til dem. Dette skaber så at sige et unødigt skridt på vejen for forbindelsen, der altså bliver mere ustabil. Denne løsning giver dig dårligere trådløst internet – og her hjælper det netop ikke bare at købe en ny router!

Det handler om, at der skal være så kort vej fra modemmet og til din computer som muligt, og derfor bør du kun have én router – ét accesspoint – i huset. Dermed får du en ”ren” trådløs forbindelse, der giver dig de bedste forudsætninger for et stabilt og godt netværk!

Skal jeg bruge mit smarte modem eller købe en ekstern router?

Mange danskere bruger i dag det, man kalder for et modem med integreret wlan-router, hvilket betyder, at dit modem også fungerer som din router. Dette er utrolig praktisk: Der er ingen hurlumhej, du sætter bare stikket i modemmet, og så er der internet i hele huset! Herudover fylder én boks naturligvis mindre end to, ligesom det klassiske kabelhelvede bliver holdt lidt i skak.

Umiddelbart lyder denne løsning utrolig smart – og det er den da på sin vis også. Der er dog den store ulempe ved at bruge modemmet som router, at din udbyders udstyr sjældent er af særlig høj kvalitet; dette kan din trådløse forbindelse let komme til at lide under! Du får ikke den samme ydelse, rækkevidde eller funktionalitet, som en ekstern router kan give dig, og derfor bør du købe en ekstern router, hvis dit trådløse internet virker dårligt.

Du skal dog være opmærksom på, at din internetudbyder ikke altid kan hjælpe dig, hvis du har sat din egen trådløse router til dit modem – det er så at sige ud af deres hænder. Omvendt er gevinsten ved en ekstern router normalt så stor, at den sagtens kan opveje dette faktum! Alt i alt afhænger din forbindelse af det udstyr, du bruger: Uanset om det er din router, dit modem eller for mange accesspoints, så vil forbindelsen normalt forbedres markant, hvis du ændrer lidt på dit set-up!

Den indbyggede ”switch” kan have stor betydning!

Langt de fleste routere har det, man kalder for en ”integreret switch”, der giver adgang til omkring fire porte. Det er gennem denne switch, at du f.eks. kobler dit modem til, og det er også her, at du kan koble netværksharddiske til, hvis du godt kan lide denne backup-metode. For mange betyder switch’en ikke en flyvende fis – for andre betyder den en hel del. Den har meget stor betydning for, hvor hurtigt du kan overføre data til nettet og andet, da de forskellige porte har visse begrænsninger. Begrænsningerne kan f.eks. være alt fra 12 MB/s til 100 MB/s, og hvis du arbejder med store mængder af data eller overfører store filer til f.eks. en netværksharddisk, så har du brug for en switch (og dermed en router) af høj kvalitet!

Undersøg styrken på dit signal

Når du skal optimere dit trådløse internet i privaten, så er det selvfølgelig utrolig vigtigt, at dit accespoint er placeret rigtigt i huset, således at dit trådløse signal er stærkt alle steder. Mange er begrænset til én bestemt placering pga. kabler osv., og her kan det være, at du skal bruge en rækkeviddeforlænger, der kan hjælpe dit signal hele vejen rundt i huset. Uanset hvad bør du dog undersøge signalets styrke i hjemmets rum for at finde evt. svage punkter, som skal søges afhjulpne!

Der er mange måder, hvorpå du kan måle signalets styrke, og på din computer kan du f.eks. bruge et program ved navn: InSSIDer. Dette smarte program, der laver ordspil på begrebet SSID, giver dig mulighed for at se en liste over trådløse netværk i nærheden samt deres nuværende og tidligere signalstyrker. Dermed kan du gradvist flytte dit accesspoint, indtil programmet viser stabilt internet overalt!

Har du en Mac, så kan du gøre det samme med programmerne Wi-Fi Scanner eller Airradar, der begge kan findes i App Store. Der findes også et gratis værktøj til din Android-telefon, der hedder Wi-Fi Analyser, der giver dig nogenlunde de samme muligheder – og det er måske i virkeligheden lettere at lave undersøgelserne på din telefon!

Hvis du ikke er tilfreds med din internethastighed, så kan du her på hurtigtinternet.dk finde de bedste tilbud på de bedste bredbåndsforbindelser! Du indtaster blot dine behov i vores søgemaskine, hvorefter du automatisk får et indblik i markedets bedste bredbåndspakker, som passer perfekt til dig. Det er enkelt, smart og fungerer til UG – du får det bedste overblik her på hurtigtinternet.dk!